Панел или ЕПК… Какво точно да бъде жилището, което ще си изберем?

Разбира се, това решение е важно, но и същевременно въпрос на лично предпочитание. Кои елементи от жилището са от голямо значение за неговото качество, като ще ви напомнили съвсем накратко плюсовете и минусите на видовете строителство.
Мнозина от вас със сигурност знаят много по този въпрос, но според брокерите хората често не са запознати точно какво строителство искат. А това също е важен избор.

Като цяло има много типове имоти, някои и по-нестандартни, но традиционно ще се спрем типовете най-често строителство – панелните и ЕПК-сгради.
Панелните сгради у нас са хит на соцстроителството. Тези сгради са така масови, че в България има цели квартали, само с такива блокове. Лесно ще ги познаете – те са обикновено високи 6 или 8 етажа, с класически балкони и са наредени като по калъп. Като цяло и цените на подобни апартаменти са малко по-ниски от останалите, което е плюсът на панелното строителство.

Тези сгради се характеризират със стени от бетонни плочи, свързани помежду си със „свръзки“ и заварки. Като цяло изключително важно за тези блокове е, тези свръзки да бъдат изследвани през годините и ако (и когато) е необходимо да бъдат ревизирани. В противен случай рискувате един ден да се събудите без външна стена например.

Като минус на такова жилище може да се посочи сравнително лошата топло и шумоизолация. Имайте предвид, че панелите бързо приемат външната температура, в резултат на което в тях става голяма жега през лятото и студ през зимата. Често се случва и появата на мухъл по стените заради недобрите връзки между отделните панели по време на строителството.

И нещо много важно за любителите на преустройството в домовете си – при панелното жилище няма особен шанс за преустройство и строителство. Събарянето на която и да е стена е изключително опасно и нежелано, защото може да доведе до нарушение на целостта на цялата сграда.

ЕПК. Този вид строителство също може да бъде лесно разпознато, като най-често това са високи блокове. И това е съвсем нормално, защото един от плюсовете на това строителство е по-висока устойчивост на земетресения. За разлика от панелките, тук бетона се излива нацяло по време на строежа, което прави сградите по-стабилни и сигурни, и разбира се, по-скъпи от панелките.

Често вътрешните стени, които не са носещи, се правят от различни материали, дори и от тухли, което дава възможност за известни преустройства вътре в жилището. Разбира се, това далеч не е най-добрият вариант. Плюс на ЕПК-то е също, че в повечето случаи изолацията тук е с една идея по-добра от панелките, макар че това не винаги е така.

Минус на подобно строителство е голямата зависимост от асансьор, поради високото строителство. Имайте и предвид, че ако закупите апартамент в такава сграда, вероятно ще имате доста съседи, което поражда трудности при събирането на месечни вноски и съответно поддръжката на общите части. Ремонт в общите части на подобен блок е доста трудна задачи и освен добър домоуправител, ви е необходимо и доста разбиране между всички живеещи в един блок.

Независимо на какъв тип строителство сте се спрели, то едно е ясно, инвестицията в недвижим имот е винаги добър избор!