В летните дни, които не можете да прекарате извън града, няма нищо по-хубаво от това да се изтегнете на терасата/балкона си с коктейл в ръка. Не е важно дали имате голяма тераса или малък балкон, винаги може да почуствате лятната атмосфера. Откритият балкон може да изглежда толкова добре, че да не мечтаете за къща с градина. Да обзаведеш балкон/тераса с вкус е като да инвестираш в удоволствие и почивка. За да ви е приятно обаче е добре да разчистите ненужните вещи, които стоят на терасата от месеци и да се погрижите за декорацията. Ето как може да стане това с минимум средства.

Стилно и практично

Първо трябва да определите каква точно функция ще има вашият балкон. Хубаво е да е място само за почивка, но ако живеете в гарсионера, това е цяло разхищение. Трябва да бъдете практични. За това спокойно може да съчетаете насладата от свежия въздух с място за четене или дори трапезерия, в която вечер да се полюбувате на нощния изглед с вкусна вечеря и чаша хубаво вино.

 

Цветен оазис

Лятната декорация на терасата може да бъде допълнена с внасяне на свежи, природни акценти. Замислете се колко пъти сте влизали някъде, където е пълно с шарени и цветни разстения, усещането, атмосферата са много по-различни. Кой не обича цветя? Те са естественото решение на проблема и дори не се изисква да пръскате пари за скъп рязан цвят или ефектни саксии. Стандартните керамични изделия, дървени сандъчета и цветарници ще направят обстановката наистина интимна и уютна, а ароматът който ще се носи от цветята може само да Ви донесе истинска наслада.

 

Успокояваща атмосфера

Какво да кажем за интериора? Той трябва да бъде лек, да предразполага към спокойствие и приятни емоции. Дребни детайли като килимче на пода или изкуствена трева за по-реалистично усещане и приятни емоци като например детето да играе на чист въздух без да излиза от апартамента. Дори почистването ще бъде по-лесно за вас. Плетен стол или пейка с чифт стилни възглавници могат да заместят еднообразието на мебелите вкъщи. Масата на която може да оставите чашата си с кафе или дори закуската на детето си, а вазата с диви цветя е идеалното допълнение. Това са все неща, които превръщат терсата в оазис на удоволствието

 

Хамак на балкона

Колко от вас са искали да могат да легнат на тераса, дали за да се порадват на слънчевите лъчи или просто да избягат от скуката ка кошетката? Ако нямате място за шезлонг или диван на балкона си, хамакът е Вашето спасение! Това може да ви се струва дръзко като идея, но ако живеете на висок етаж или имате закрита тераса, не се и замисляйте. Летните жеги могат да съсипят вашия сън и точно тук на помощ идва хамакът. През деня може да четете в него, а ако ви пречи-лесно да го преместите

Хармонична цветова гама

Най-важната роля при декорацията на тераса играят цветовете. Излизате на терасата и някакси слънчевите лъчи и свежото лятно време не подхождат на тъмната и мрачна тераса, решението е в светлите нюанси. Мнозина вярват, че това не е важно, но от това зависят пряко настроението и атмосферата в интериора. Най-доброто съчетание е светъл фон и светли декоративни елементи. За да се потопите в атмосферата на лятото, може да боядисате стените на терсата в синьо или в прасковен нюанс, а защо не и светло жълто или млечно зелено?