Как да предпазим спестяванията си по време на инфлация?

Българина основно инвестира в имоти, това показва и бумът на пазара на имоти в последните години. Други хора купуват злато, тъй като то се приема за една от сигурните инвестиции в периоди на криза. Трети пък заради поскъпването на долара купиха долари. Но за българите основната инвестиция е покупката на имот.
Освен покачване на лихвите по депозити, банките започнаха да повишават и тези по кредитите. Остават ли евтините заеми в миналото? „Някои банки ще повишат лихвите по заемите още от септември , а други от началото на следващата година. Очаквам се ръстът на лихвите по кредитите да не надхвърли 0,2-0,5 процентни пункта. Въпреки, че повишението не е голямо, ще бъде важно след това поскъпване на кредитите, колко още увеличения ще има. Това ще зависи от много фактори като политиката на Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ. Според мен следващата година може да има още 1-2 стъпки към повишаване на лихвите по кредитите”, прогнозират кредитни консултанти.
Отстъпки в цената ще има в имотите на зелено предвиждат експерти. На фона на икономическа криза, геополитическата ситуация в Украйна и двугодишна COVID-пандемия, не се забелязва низходяща посока на пазара на недвижими имоти.

Започна тенденция да се купува втори дом, второ жилище от хората, без да се разделят с градската си собственост и това е масов процес, 150-200 хиляди души имат смяна на регистрацията от голяма към по-малка селищна система. Страшно много, 10-12 фактора, влияеха на пазара в един и същи момент и по тази причина 2021 г. беше рекордна, най-силната от 2008 г. насам. За тази година ръстът до момента е около 7%, за Варна например- 20% увеличение на обема от сделки за първото шестмесечие, за София- процентът е около 4. Основното, което се отразява на желанието на хората да придобиват още повече жилищна собственост, са леките покачвания на лихвите или по-скоро очакването за покачване дългосрочно, което е неизбежно на фона на инфлацията, с която трябва да се справи Европейската централна банка”,
Експертът посочи още, че инфлацията се е отразила изключително благотворно на пазара. Хората, в стремежа си да запазят спестяванията си да не бъдат „изядени” от инфлацията, са използвали най-различни методи за влагане в различни активи, един от тях е недижимата собственост. Разбира се, не всеки има тази възможост – да играе на този пазар, но някои са инвестирали в злато, други – в криптовалути, трети – в акции, четвърти – просто в ремонт на своето жилище.

Найдобрият начин да се предпазим от настоящата инфлация са недвижимите имоти. Жилищата имат една от най-високите стойности за всеки човек. Недвижимите имоти имат още едно предимство. Те са „реални“ и имат висока материална стойност. Това означава, че ако теоретично цената на една акция може да падне до 0 лева, то при имотите това е малко вероятно (макар че, ако няма желаещи да ги купят, цената си е точно нула лева). Причината е, че те са направени от бетон, тухли, дограма и тези неща винаги ще струват нещо.
Има съществена разлика между покупката на жилище за собствени нужди и инвестиционен имот. Нашият дом не ни изкарва пари, а този, който се отдава под наем или се преподава, ще ни осигури регулярен доход или добра печалба. Независимо кой от двата варианта ще изберем, покупката на имот в някой от големите градове в България с развит пазар, ще ни предпази от обезценка на спестяванията ни.