Мислите, че търсенето на жилище е лесна работа? Може би това е така. Но ако търсите Вашия Дом? Домът-мечта! Гледаш снимки, оферти, няколко огледа и готово. Но… дали е толкова лесно? Нашите топ брокери съветват как да преминете през този не особено приятен процес.

Най-важното нещо при покупка на жилище за пръв път е човек да не се заблуждава, че знае всичко и може да се справи сам. Няма нищо лошо и срамно в това да се потърси помощ и съдействие от специалисти. Формулата за успех е –– доверете се на брокера си! Така както всеки човек има свой личен лекар, зъболекар, адвокат и банкер, то Вашата първа задача по пътя, който ще извървите до закупуване на вашия дом е – НАМЕРЕТЕ СИ ЛИЧЕН БРОКЕР.

Попитайте приятели, колеги и близки, които скоро са минали през това и се доверете на препоръката им. На всички въпроси, които имате, професионалистът в сферата ще може да даде адекватен одговор, а защо не и да ви спести пари!

Ето кои са въпросите, на които следава да имате отговор:

Локация/район
Трябва да сте наясно къде искате да живеете, каква да е инфраструктурата, как да е организирана тя и какви са вашите приоритети относно мястото. Например да е в близост до месторабота, да е в близост до роднини, да има достатъчно зеленина, панорама и междусградно пространство, да има добре изградени транспортни връзки и т.н. Изберете си ключов приоритет и търсете него.

Цена
Определете бюджета си. Цената на един имот е един от основните фактори определящи целта за покупка. До известна степен цената ще определи и районите на търсенето ви. Ако използвате финансиране от банка – преценете внимателно какви месечни вноски можете да си позволите, за какъв период, при какви условия, какво ще е вашето самоучастие. Отидете на предваителен разговор в банката, където да разгледат доходите ви. Така, след предварително одобрение ще имате повече яснота къде се намирате във финансово отношение. Най-важно е – задавайте въпроси. За всичко, което не ви е ясно—ПИТАЙТЕ.

Квадратура, предпочитания в етажност и изложение
Изяснете си колко голям дом търсите да закупите и колко души ще живеят в него. В панелните сгради, в ЕПК, ПК и някои по-стари тухлени сгради, квадратурите на жилищата, записани в нотариалния акт, са реални светли площи на имотите. Тоест написаното е застроената чиста площ. Интересувайте се също дали ще ви се прехвърли земя, какъв е статута на имота, има ли изба. Това са дребни детайли, които обаче са от огромно значение при сформирането на продажната цена на имота и играят важна роля, в случай че ще има финансиране от страна на банката.

Да обърнем внимание и на няколко основни грешки, които купувачите често допускат.
Нетърпението води до изкривяване фактическите ви финансови възможности, още повече ако купувате с кредит. Нерешителността пък е другият проблем по време на избора. ДОБРИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР НЕ ЧАКАТ! Когато попаднете на изгодна оферта на пазара, вземайте решение бързо и не разчитайте само на късмета си.

Подценяване на допълнителните разходи – собствените ви финансови възможности не опират единствено до месечното покриване на бъдещия кредит – имате разходи по придобиване – прехвърляне на имота, ремонт, поддръжка и пр.

Не планирате – закупувайки имот сега при покрити останали фактори – локация, цена, площ на имота, преценете дали в краткосрочен план това жилище ще да ви е достатъчно при скорошно разрастване на семейството ви. Добре е всеки индивидуално да си постави правилните приоритети и критерии, както и да планира разумно бъдещото ползване на имота. Тук е мястото, на което да помислите с кое от изискванията си сте склонни да направите компромис: цена, локация, достъп, панорама, квадратура или друго.

Най-важното от всичко е жилището да удовлетворява нуждите ви. На огледа вземете със себе си специалист, на когото имате доверие.

Документацията също трябва да се проучи детайлно, подчертават нашите брокери. Там има по-голяма опасност от измами. Проверете и фирмата – ако има добро име, шансът жилището да има скрити дефекти значително намалява.

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на Maximmo.bg