Πaндeмиятa e фaĸтop, който продължава да влияе на пaзapa нa нeдвижими имoти.

„Xopaтa paзбpaxa, чe в ycлoвиятa нa пpoдължaвaщa нecигypнocт имoтитe ca нaй-cигypнoтo yбeжищe зa cъxpaнявaнe cтoйнocттa на пapитe. Toвa oбяcнявa и пpoдължaвaщия pъcт нa цeнитe нa жилищaтa“.

Според анализатори три са причините за това нарастване: рекордно ниските лихви, свитото предлагане и поскъпването на строителните материали. Основен мотив за търсенето на жилищни заеми са ниските лихви по тях. Поради пандемията, банките отпускат доста кредити с преференциални условия и ниска лихва, които привличат купувачите.

Основните купувачи на имоти са хора на възраст от 35-40 години, които вече имат собствено жилище, но заради пандемията и продължителния престой у дома търсят по-висок стандарт на живот. Те купуват имоти в по-хубави райони и по-просторни апартаменти. Също така се търсят имоти от млади хора, които купуват първи имот. Друго, което забелязват специалистите, е че все повече и повече хората търсят да инвенстират. И главно залагат парите си на сигурното като покупка на имот, който в последствие могат да препродадът или отдадът под наем.

Освен лихвите, цените на имотите ще продължат да се повишават и през следващата година заради поскъпването на строителните материали и свитото предлагане. Според експерти в момента много собственици на имоти се въздържат от продажби, тъй като няма къде да похарчат парите си от продажбата заради ограниченията за пътуване и несигурната обстановка, породена от пандемията.

Очаква се през следващите месеци да има рекорди в ипотечното кредитиране, които не са стигани от самото създаване на тези продукти. Причината е, че в края на годината банките предоставят промоции по продуктите, като например предоставяне на заеми без такси, поемане на част от разходите за нотариус при покупко-продажбата на имоти и много други.

Във Варна жилищните проекти продължават да се строят, като голяма част от имотите се продават в начален етап на строителство. Регулацията на сегмента е в ръцете на банките, които определят условията за кредитиране на сделките. Отпускането на жилищни заеми е по-често в по-късен етап – след Акт 15 например. Клиентите не са по-предпазливи сега, отколкото преди пандемията. Както тогава, така и сега, те добре проучват инвеститорите, доверяват се на доказани и утвърдени компании с успешно реализирани проекти. Двете страни са гъвкави и адаптивни. Опциите за финансиране позволяват малка първоначална вноска и доплащане при получаване на Акт 16, както и по-голяма начална вноска срещу отстъпка от цената.

Във Варна засилен интерес от страна на строителните предприемачи има към по-отдалечените от центъра и морето райони като „Възраждане“, „Владислав Варненчик“ и „Кайсиева градина“. Кварталите привличат купувачите заради по-достъпните цени на имотите и новата инфраструктура, която улеснява значително придвижването до централните части. Наличието на свободни терени и паркове също поддържа инвеститорския интерес към тези квартали.

Жилищните проекти във Варна се строят и завършват успешно, защото ситуацията сега е различна от тази през 2009 г. Инвеститорите не разчитат на финансиране от крайните клиенти, за да финализират строителството. Това прави този пазар сигурен и наред с по-предпазливите на вторичния пазар мотивира хората да купуват ново строителство.