Прекрасен апартамент, голяма квадратура, внушителна нескриваема панорама към целия град, големи тераси. Звучи ли Ви добре? Да, но е на последния етаж. И до там с прекрасния апартамент. Но защо? Много хора не желаят да купят апартамент на последния етаж. Купувачът мисли, че последният етаж и грижите с него са само и единствено негови, но греши.

Много често ние като консултанти чуваме от нашите клиенти един и същи въпрос, а именно: Трябва ли всички собственици да плащат за ремонта на покрива или покрива е грижа на живущите на последния етаж? Отговорът на този въпрос е изключително лесен: По закон всички съсобственици отговарят за подръжката и ремонта на покрива, но според дела на идеалните части, които притежават в сградата. И въпреки, че това е добре известно на всеки от притежателите на имоти в кооперации и жилищни блокове, много често ремонтите и споровете по финансирането им се превръщат в сага, която опъва нервите на всички и влошава силно съседските отношения.

Собствеността освен права, носи и задължения. Едно от основните е грижата за нея и поддръжката ѝ. Разходите за покрива са нежелани на всеки собственик от етажната собственост, без значение дали живее на последния етаж

Когато става дума за ремонт на покрива, решенията се взимат от общото събрание. Независимо къде точно и колко мащабен е ремонтът, щом той попада в обхвата на понятието „общи части“, то е задължение на всички домакинства в блока. Изключение може да има само, ако се докаже, че повредите са следствие на действията на отделен собственик (собственици).

Трябва да сте наясно, че когато ставате собственик на имот, вие се ангажирате и с грижите за него.

Максиммо България съветва: Не се колебайте ако жилището, което сте харесали е на последния етаж. Купувайте смело!